Merhaba arkadaşlar.
Oyun artık değişiyor. Veri her zamankinden daha kıymetli , daha çok ve daha değerli oluyor. Günümüzde insanlar artık gönüllü bir şekilde veri üretiyorlar. Ürettikleri veri doğru analiz edilir ve yorumlarınırsa bundan memnun oluyorlar.
Örneğin ben A marka akıllı saat aldığıma çok memnunum. Bu saatin ürettiği kişisel aktivite ve nabız gibi bilgilerimin toplanması ve bana rapor olarak dönmesini çok beğeniyorum.
Bisiklet kullanmayı hobi haline getirmiş olan bir kişi olarak , gittiğim yerlerde bana kiralık bisiklet önerebilecek şirketler beni kızdırmaz aksine mutlu eder. Günümüzde reklama harcana milyonlarca liraya rağmen asıl reklamın çok daha az kaynakla “Doğru reklamı Doğru kişiye yaparak” başarıya ulaşılabilir.
Firmalar için çıkardığım bir söz var “Müşterisinin DNAsını analiz etmek zorundalar”
Müşterisinin DNAsını analiz etmek isteyen şirketler Data Scientist aramaya başlasınlar.
Bu konuda dünyadan birçok örnek verebilmek mümkün. Obamanın seçim çalışmalarında veriyi et etkili şekilde kullandığını ve ekibinde onlarca Data Scientist barındırdığını biliyoruz. Amerikada özellikle sağlı sektöründe veriyi iyi kullanıp milyonlarca dolar kar eden ve bilime inanılmaz önemli katkısı olan birçok örnek mevcut. Bu olayı kaf dağının arkası olarak görmemek lazım takımındaki oyuncuları iyi analiz eden ve rakip takımı iyi analiz eden bir spor takımının başarılı olacağını hepimiz biliyoruz.
Data scientistler ne iş yaparlar ?
Şirket /Müşteri sorularına cevap bulurlar.
En uygun veriyi bulurlar,ortaya çıkarırlar.
Veriye nasıl ulaşacağımıza karar verirler.
Veriye elde edip temiz bir hale getirirler.
Veriyi detaylı analiz ederler.
Istatistiksel model ve tahmin oluştururlar.
Sorunları bulup çözüm üretirler. Yani Ham veriyi bir şekilde alıp bundan analiz edilebilir akıllı ve optimum avantajlar sunan bir sonuç çıkarırlar.
Bu konuda dünyada inanılmaz bir ivme yakalanmış durumda, ne yazıkki ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalar çok az ve neredeyse aranan eleman bile yok. Harvard tarafından 21st yüzyılın en ilgi çekiçi işi olarak gösterilen bu başlıkta yapılan çalışmalar oldukça az.
Bu işleri yaparken Data scientistler hangi toolları yada programları kullanabilirler?
Bu konuda benim açımda iki seçenek ön plana çıkıyor R ve Python . Birbirlerine artı eksileri var, daha sonra bir yazımda bu konuyu detaylı değerlendirebilirim.
Yazımı bu bölüme kadar okuduysanız bende artık biraz reklam yapabilirim. 17 yıllık IT tecrübemle son 3 yıldır Big Data ve Data Science konuları üzerine gece gündüz çalışmalar yapıyorum. Bu konuya inanmış arkadaşlarımıza uygulayabileceğimiz bir sertifika programı olacak ve yakın zamanda mümkünse seçilmiş kişilerle Data Scientist olma alanında eğitimler gerçekleştireceğiz.
Daha detaylı bilgiyi
BILGINC IT ACADEMY dan ulaşabilirisiniz.
Bana ulaşmak isterseniz
zekeriyab@bilginc.com
zekeriyabesiroglu@gmail.com
facebook/zekeriyabesiroglu
twitter/zbesiroglu kullanabilirsiniz.