Büyük Veri ile Yeni trendler

Sevgili dostlarım , bugün büyük veri’nin önemini anlamayan şirketlerin çok yakın bir zaman içerisinde bulundukları konumları kaybedeceklerini düşünüyorum. Bir çok yazımda belirtiğim gibi büyük veri illaki şu kadar TB bu kadar PB demek değil. Sizin ulaşabileceğiniz toplayabileceğiniz verileri daha doğru analiz etmek bunları çöp veri veya incelenmeyen veriden kurtarmak bizim firmalara sağladığımız en önemli katkıların başında geliyor.

Hangi sektör olursa olsun eskiden masraf çıkartan IT den bugün firmanın daha güçlü olmasını sağlayan digital süreçe geçmiş bulunuyoruz.

Biraz öncede bahsettiğim gibi gelecekte ne iş yaparsanız yapın firmanızın daha güçlü var olması digital olmaktan geçiyor. 

Birçok araştırmada yapay zeka ve büyük veriye önem veren şirket sayının arttığını görüyoruz. ülkemizde de bu alanda son derece güzel çalışmalar yapan arkadaşlarımla devamlı bir araya geliyor , elimden geldiğince destek olmaya çalışıyor ve yaptıkları sonuçlardan mutluluk duyuyorum.

Önümüzdeki dönemde hiç süphesiz IOT (internet of things) en önemli çalışma alanlarımızdan bir tanesi olacak. Büyük veri platformu ile beraber özellikle edge tarafında gelişen ürünler sayesinde artık her cihazdan veri alabilir bunları akıllı bir şekilde analiz edebilir durumdayız. Nesnelerin interneti olarak bugün her cihaz , birbiri ile ve merkezdeki platform ile iletişim halinde . İletişim halinde olması bize çok daha akıllı bir fabrika  , çok daha iyi bir sağlık sistemi , akıllı evler , akıllı bankalar , akıllı logistic şirketleri , akıllı cihazlar gibi bir çok avantajı çok düşük maliyetlerle sağlar durumda.

Bir diğer önemli başlık süphesiz Open Source teknolojiler. Başta Hadoop , Spark ,Nifi ,Kafka olmak üzere open source teknolojiler şirketlerin hayatında vazgeçilmez avantajları sunmaya devam ediyor. Open source teknolojilerin bir çok önemli avantajı var. Open source olması daha kötü olması , desteğinin olmaması gibi algılanmamalı. Tam tersine aslında günümüz dünyasının tamamı ile ihtiyaçlarından ortaya çıkmış ve  bu teknolojiyi üretenler dünyanın devlerinden olan şirketler. Büyük veri ile Open source teknolojiler her gün daha ileri gidecekler.

Makina öğrenmesi ve Yapay zeka. Bir çok şirketin bu alanda yatırıma başladığını , yapay zekanın sadece robotlardan ibaret olmadığını iyi anlamak lazım. Makina öğrenmesi bildiğiniz gibi AI in bir kolu diyebiliriz. Deep Learning ve Big data bu alanın gelişmesinde bayraktar olacak. Hadoop 3 ten itibaren GPU artık bir özellik olarak platformun içinde yer alıyor.

Predictive Analytics. Bu konu her geçen gün önemini artırıyor geleceğe yönelik tahminler ve prescriptive analytics . Klasik veri ambarları ile bugüne kadar descriptive ve diagnostic analitikleri yaptık. Günümüzde her şirket bunları yapıyor diye düşünüyorum. Fark yaratmak isteyen şirketlerin predictive ve prescriptive analitikler yapması gerektiği ve bu analitikleri yapmak için sadece relational databaselerin yeterli olmayacağı çok net. Büyük veri ile beraber bu konuda çok başarılı bir çok projede çok sonuçlar alıyoruz.

Cybersecurity . Güvenlik her zaman olduğundan günümüzde daha önemli. Çok daha zorlu ataklar ile karşı karşıyayız. Bu konuda büyük veri bize çok yardımcı oluyor. Digital dünyanın büyük veri ürettiğini ve security ekiplerin doğru sonuç bulabilmesi için bu verileri doğru process edebilmesi son derece önemli. Piyasada varolan security toolar çok önemli başarılar kazansada bu toollar data centerların içine kuruluyor . Günümüzde saldırı her yerden gelebiliyor. Bu saldırıların %80den fazla dakika içerisinde gerçekleşiyor. Aylarca dikkat çekmeden aylarca içeride yaşayabildiklerini biliyoruz. Cybersecurity alanında data arşiv Data keşfetme ve predictive analitik çözümlerden oluşan bir 360 ihtiyac oldugunu düşünüyoruz. Bu konuda büyük veri platformumuz içerisin Open source olarak kullandığımız Metron sayesinde çok başarılı sonuçlar alıyoruz.

Streaming işleri. Benim en önem verdiğim konuların başında geliyor. T-1 den yaptığımız hatta yapamadığımız analizlere ek olarak anında  analiz yapmak artık son mümkün. Streaming projeleri günümüzde en önem verdiğimiz alanlar ve bu projelerde sadece Anında veriyi yakalamak değil devamında onu input olarak kullanıp machine learning ile birleştirmeye , farklı aletler üretmeye ve harika dashboardlar yapmaya kadar sonuçlar ortaya çıkarabiliyoruz.

Sevgili dostlarım bu trendlerin bazıları çok yeni olmayabilir ama her biri kendi içerisinde de yenilikler barındırıyor.  Örnek vermek gerekirse ML yıllardır var ama artık saniyeler içerisinde büyük veri ile beraber çalışabilecek güce sahibiz.

Kendime göre ön plana çıkan bazı başlıkları ele aldım. 23 Ekimde Big Talk 3 etkinliğimizde bu konuları beraber ele almaya çalışacağımızın bilgisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Yine Ücretsiz ve herkese açık bir etkinlik organize etmeye çalışacağız.

Saygılarımla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s